Blog Rasmi Ketua Penerangan PAS Pusat: AES - GUNA KUASA UNDI 'AJAR' UMNO-BN
DANA PRU13 PAS PAHANG - Sumbangan boleh disalurkan melalui DANA TAQWA PAS PAHANG (BIMB : 0602 8010 0417 06) @ DANA PILIHANRAYA PAS PAHANG (MAYBANK : 5560 5750 2013)AES - GUNA KUASA UNDI 'AJAR' UMNO-BN

02  Zulhijah 1433 H | 18 Oktober 2012
Rakyat khususnya pengguna jalanraya sangat kecewa dengan jawapan yang diberikan Timbalan Meneri Pengangkutan, Dato Rahim Bakri bahawa kerajaan akan meneruskan sistem AES walaupun ianya ditentang oleh pengguna jalanraya.

PAS mengingatkan betapa slogan “Rakyat Didahulukan” hanyalah slogan kosong tanpa makna. Kalau Perdana Menteri betul-betul menjiwai slogan tersebut, beliau pasti mendengar bantahan, keluhan dan kebimbangan rakyat terhadap sistem yang bermotif mengaut untung dan bukan bersifat pencegahan kemalangan jalanraya. Buktinya kamera turut dipasang di kawasan 30 km/sejam dan ianya sangat tidak masuk akal. Kereta lembu pun lebih laju dari itu!

PAS meminta rakyat yang tidak berpuas hati menjadikan peti undi bagi mengajar kerajaan BN dalam pilihanraya akan datang.


Lebih lama masa diberi kepada BN memerintah, lebih banyak tekanan kepada rakyat terbanyak. Bayangkan kalau hanya dalam masa 8 hari, 63,558 saman dikeluarkan walaupun kamera baru dipasang di beberapa lokasi sahaja.


Kalaulah ia dipasang di seluruh negara, ia akan menjadi sumber pendapatan utama negara, mengatasi minyak dan gas, bezanya ia datang daripada poket rakyat sendiri.


Kalau budaya kerajaan berniaga dengan rakyat ini tidak dibendung, sudah pasti ekonomi rakyat akan terjejas, dan ini akan mengundang pelbagai gejala negatif yang lainnya.

PAS mengingatkan bahawa bagi mengatasi kemalangan jalanraya, bukan hanya faktor kelajuan mesti difokus. Sebaliknya keadaan jalan, perjalanan jarak jauh yang banyak, kurangnya kemudahan rehat dan rawat, kekurangan pengangkutan awam yang efisyen yang menyebabkan peningkatan jumlah kenderaan di jalanraya, sikap pemandu serta tanda jalan yang tidak mengikut peraturan, turut menyumbang kepaa peningkatan kemalangan.

PR telah tegaskan sistem ini akan disemak semula andainya kami diberi mandat menerajui kerajaan selepas PRU akan datang. Bahkan terdapat pelbagai lagi peraturan yang tidak munasabah, zalim, dan menindas rakyat akan diteliti semula.
Beri kami satu peluang untuk buktikan.

0 comments:

Post a Comment