Blog Rasmi Ketua Penerangan PAS Pusat: PENEROKA DAPAT DURIAN RUNTUH DISEBALIK 'KERUNTUHAN' FELDA?
DANA PRU13 PAS PAHANG - Sumbangan boleh disalurkan melalui DANA TAQWA PAS PAHANG (BIMB : 0602 8010 0417 06) @ DANA PILIHANRAYA PAS PAHANG (MAYBANK : 5560 5750 2013)PENEROKA DAPAT DURIAN RUNTUH DISEBALIK 'KERUNTUHAN' FELDA?

18 Muharram 1433 H | 14 December 2011

KUALA LUMPUR, 13 DIS : Penyenaraian Felda Global Ventures Holdings Sdn Bhd (FGVH) di bursa saham tahun hadapan bakal menyaksikan Felda kehilangan pendapatannya daripada RM 2.3 billion setahun kepada hanya RM508 juta sahaja.

Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (ANAK), Mazlan Aliman
menegaskan usaha kerajaan pusat itu akan menyebabkan tanah ladang kelapa sawit milik FELDA Plantation Sdn Bhd seluas 360,067 hektar bakal terkorban. Ini kerana ia akan dipajakan kepada FGVH selama 99 tahun sekirannya rancangan itu terus dilaksanakan.

"Dimana FGV ini diberikan hak sepenuhnya atau atas istilah lain, anugerah aman sentosa seperti nikmat masuk syurga.
Maknanya kuasa yang dimiliki oleh FGV begitu besar sehingga ia mampu menelan semua FELDA," tegas beliau.

Mazlan juga menyangkal pandangan yang kononnya para peneroka bakal menerima durian runtuh sekiranya FGVH disenaraikan di dalam pasaran saham. P
ihaknya difahamkan durian runtuh yang dimaksudkan itu adalah wang dan sejumlah saham dari tabungan Koperasi Permodalan Felda (KPF).

Selain itu, Mazlan turut mempersoalkan kewajaran kerajaan dan pihak pengurusan tertinggi FELDA mengenakan arahan untuk Ketua Pengarah Felda.


"Saya tampilkan bukti, ini adalah surat yang dihantar oleh Isa Samad kepada Perdana Menteri pada 21 November lalu, Isa Samad mengesyorkan kepada Perdana Menteri supaya Zulkifli mengambil cuti untuk belajar.

"Bagi saya, alasan diarahan cuti ini adalah satu alasan yang tidak masuk akal,kerana ini adalah proses penyingkiran terhadap beliau (Dzulkefli) kerana dirinya dianggap tidak mampu menjalinkan kerjasama, sebagaimana agenda yang dikehendaki oleh Isa Samad (senarai FGV kedalam bursa saham)," tambahnya. - tvsnews.net

0 comments:

Post a Comment