Blog Rasmi Ketua Penerangan PAS Pusat: PROJEK LEMBU - KENAPA NAJIB KETEPIKAN FELDA YANG LEBIH LAYAK?
DANA PRU13 PAS PAHANG - Sumbangan boleh disalurkan melalui DANA TAQWA PAS PAHANG (BIMB : 0602 8010 0417 06) @ DANA PILIHANRAYA PAS PAHANG (MAYBANK : 5560 5750 2013)PROJEK LEMBU - KENAPA NAJIB KETEPIKAN FELDA YANG LEBIH LAYAK?


5 Rabi'ul Akhir 1433 H | 28 February 2012

PETALING  JAYA 28 Feb: Pengarah Srategi KEADILAN, Rafizi Ramli mempersoalkan mengapa Pusat Fidlot Nasional tidak diserahkan kepada syarikat Felda yang lebih berkelayakan dan turut membida projek berkenaan.

Sebaliknya, kata Rafizi, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak menganugerahkan kontrak itu kepada syarikat milik keluarga Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Menurut Rafizi, Najib perlu menjelaskan perkara ini kerana beliau mempengerusikan Jawatankuasa Pemilihan Syarikat peneraju bagi Pusat Fidlot Nasional yang menjemput enam syarikat, termasuk Felda Farm Product Sdn Bhd.

“Dari segi pengalaman, saiz kapital, pengurusan dan rekod industri, syarikat paling layak mendapat kontrak ini adalah Felda Farm Product Sdn Bhd,” kata Rafizi ketika sidang media di Ibu Pejabat KEADILAN, di sini.

Dalam sesi pendedahan terbaru mengenai isu NFC itu, Rafizi turut menunjukkan profil syarikat-syarikat terlibat, yang diperoleh dari Suruhanjaya Syarikat Malaysia.

Beliau berkata, syarikat Agroscience Industries Sdn Bhd, yang mendapat kontrak berkenaan hanya ditubuhkan setahun sebelum kontrak dianugerahkan.

“Ini menunjukkan lantikan Agroscience Industries Sdn Bhd melalui proses yang tidak telus dan mengabaikan pertimbangan asas kewangan dan pengalaman yang dimiliki Felda Farm Products Sdn Bhd,”  jelas Rafizi.

Rafizi berkata, Najib harus mendedahkan minit mesyuarat jawatankuasa pemilihan dan menerangkan kriteria yang digunakan sehingga Felda Farm Products Sdn Bhd yang paling layak, diketepikan.

“Perlantikan Felda Farm Products Sdn Bhd pasti akan dapat meningkatkan lagi hasil pendapatan peneroka.

“Oleh itu, beliau harus memberi jawapan kepada ratusan ribu warga Felda yang lebih layak, tetapi diketepikan hanya untuk keluarga menteri,”  ujarnya lagi. - keadilandaily.com

0 comments:

Post a Comment