Blog Rasmi Ketua Penerangan PAS Pusat: PAS TETAP HARAMKAN JUDI
DANA PRU13 PAS PAHANG - Sumbangan boleh disalurkan melalui DANA TAQWA PAS PAHANG (BIMB : 0602 8010 0417 06) @ DANA PILIHANRAYA PAS PAHANG (MAYBANK : 5560 5750 2013)PAS TETAP HARAMKAN JUDI

8 Rabi'ul Akhir 1432 H | 13 Mac 2011

"PAS sedia hadapi cabaran.."
Kerajaan PAS Kelantan tetap mempertahankan pendiriannya mengharamkan segala bentuk perjudian termasuk loteri kebajikan di negeri itu walaupun didesak sekutunya DAP supaya menarik balik pengharaman tersebut.

Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan negeri, Datuk Takiyuddin Hassan berkata kerajaan negeri tidak akan berganjak dengan keputusan itu kerana perjudian bagi setiap agama tidak pernah diterima oleh penganutnya.


Sehubungan itu, beliau menjemput Pengerusi DAP, Karpal Singh, untuk datang ke Kelantan dan melihat sendiri bagaimana sistem pemerintahan Islam yang diamalkan termasuk mengharamkan judi dapat menjamin kesejahteraan rakyat dan menghalang masalah sosial daripada berlaku.


Takiyuddin turut mempelawa Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dan ahli jawatankuasa pusat parti itu, Datuk Ti Lian Ker untuk berdialog berhubung pengharaman penjualan tiket loteri Big Sweep.Agama lain turut haramkan judi...
“Kita tidak boleh berkompromi terhadap perjudian yang mana agama lain turut mengharamkannya,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Pada 28 Februari lalu, pihak berkuasa tempatan menyaman dua pemilik kedai buku di negeri ini kerana menjual tiket loteri menyebabkan timbul dakwaan bahawa Kerajaan PAS Kelantan menidakkan hak penganut agama lain di negeri ini.


Ekoran pengharaman itu, Karpal mendesak Kerajaan PAS Kelantan supaya menarik balik pengharaman itu memandangkan ia dibenarkan kepada kaum bukan Islam di bawah Undang-undang kerajaan persekutuan dan Kelantan tidak terkecuali.


Sementara itu, Dr Chua seperti dilaporkan sebuah akhbar hari ini berkata, MCA akan membawa isu tersebut ke mahkamah sekiranya PAS Kelantan masih bertegas untuk mengharamkannya.


Takiyuddin berkata kerajaan PAS Kelantan tidak dapat menghalang tindakan undang-undang MCA dan bersedia menghadapi apa jua cabaran. – Bernama

0 comments:

Post a Comment