Blog Rasmi Ketua Penerangan PAS Pusat: ISU TANGGUH HAJI - MERUMITKAN SESUATU YANG MUDAH
DANA PRU13 PAS PAHANG - Sumbangan boleh disalurkan melalui DANA TAQWA PAS PAHANG (BIMB : 0602 8010 0417 06) @ DANA PILIHANRAYA PAS PAHANG (MAYBANK : 5560 5750 2013)

ISU TANGGUH HAJI - MERUMITKAN SESUATU YANG MUDAH

24 Rejab 1433 H | 14 Jun 2012

Isu tangguh haji masih hangat diperkatakan oleh media-media pro Umno.

Kenyataan saya yang dibuat pada Jun 5 kepada Selangorku yang menyeru “ahli PAS yang terlibat secara langsung dalam pilihan raya” – dalam kata yang lebih spesifik – “calon atau wakil calon atau agen parti seperti pengarah pilihanraya” telah diputarkan seolah-olah ia ditujukan kepada semua umat Islam di Malaysia 8 hari kemudian oleh Utusan Malaysia.

Namun begitu, ia tidak hairan – selepas kelakaran kontroversi PTPTN yang menampar muka sendiri, jawapan-jawapan menteri di parlimen yang memang susah untuk ditonjolkan di muka depan, bertambah pula laporan-laporan antarabangsa mengenai isu Scorpene – mereka perlu mencari sesuatu untuk mengalih pandangan rakyat.

Bajet 2013 yang disebut bajet pilihanraya akan diumum pada September 28, manakala tarikh Hari Raya Haji adalah pada 26 Oktober. Oleh itu sudah ada bayangan pilihanraya umum 1986 di musim haji bakal berulang.

Isu tangguh haji ini sebenarnya mudah:
  • Betulkah PRU-13 akan diadakan di musim haji? = Masalahnya tiada yang tahu.
  • Apakah mungkin PRU-13 diadakan di musim haji? = Masalahnya ialah mungkin.
  • Apakah yang perlu dilakukan jika PRU-13 diadakan di musim haji? Salahkan perdana menteri? = Itu hak beliau, walaupun PAS memang membantah jika PRU-13 diadakan di musim haji.
  • Adakah orang-orang Umno yang terlibat dengan PRU-13 akan pergi menunai haji? Calon, wakil calon dan agen parti seperti pengarah pilihanraya akan terus juga dengan niat menunai haji? = Tiada yang bertanya.
Walhal, soalan yang patut difokuskan ialah WAJARKAH PERDANA MENTERI MENGADAKAN PILIHANRAYA DI MUSIM HAJI? Jawapannya jelas tidak.

Apakah jaminan ia tidak berlaku? TIADA!

Sebab itu PAS mendesak PM bagi jaminan. Dan tekankan “SEKIRANYA” Umno demi menang mengadakan PRU di musim haji, ahli PAS yang terlibat terus dengan PRU-13 yakni “calon atau wakil calon atau agen parti seperti pengarah pilihanraya” disarankan tangguh haji.

Golongan ini dalam PAS, ramai yang sudah menunaikan haji – mereka adalah veteran. Dalam UMNO tak pasti pula.

Kalau yang mencadangkan  itu ialah TPM atau menteri Umno, tentu keadaan dan komentar akan berubah menyokong habis-habisan. Jadi isunya bukan menangguhkan haji sebenarnya siapa yang buat cadangan itu.

Tapi UMNO merumitkannya kerana ia tahu, isu sebenar memberi tekanan kepada PM untuk menyatakan satu tarikh pilihanraya. Segalanya akan selesai jika tarikh pilihanraya diketahui lebih awal. Tiada yang risau ingin menunaikan haji. Tiada yang risau masa bercuti mereka sama dengan tarikh pilihanraya. Bahkan, untuk seluruh warga yang bekerja, samada di pihak swasta mahupun kerajaan boleh merancang sebaiknya apabila tarikh pilihanraya diketahui.

Namun penyelesaian yang mudah ini bukan fokus akhbar-akhbar UMNO. Mereka perlukan talian hayat – mereka menilai isu tangguh haji ini sebagai isu yang boleh mengalih perhatian.

Betullah juga, tapi mereka 'buta' untuk melihat bahawa perhatian kini beralih balik ke perdana menteri.

So, bila PM nak buat PRU13? Musim haji ke? Calon Umno pergi haji ke tak tahun ini? Boleh bagi jaminan tak buat PRU13 masa musim haji?

0 comments:

Post a Comment