Blog Rasmi Ketua Penerangan PAS Pusat: PAS PAHANG - KAJI SEMULA PERSEMPADANAN KAWASAN PILIHANRAYA
DANA PRU13 PAS PAHANG - Sumbangan boleh disalurkan melalui DANA TAQWA PAS PAHANG (BIMB : 0602 8010 0417 06) @ DANA PILIHANRAYA PAS PAHANG (MAYBANK : 5560 5750 2013)PAS PAHANG - KAJI SEMULA PERSEMPADANAN KAWASAN PILIHANRAYA

1 Ramadan 1432 H | 1 August 2011

TEMERLOH, 1 Ogos: PAS Pahang berpendapat jika Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak komited mahu lakukan transformasi pilihan raya, ia bukan setakat menangani isu pengundi hantu tetapi turut merangkumi persempadanan semula kawasan pilihanraya.

“Sebagai contoh persempadanan semula kawasan pilihan raya oleh SPR pada tahun 2003 menyaksikan Parlimen Pekan merangkumi sebahagian daerah Kuantan iaitu memasukkan Kem Tentera Batu 9 dan Batu 10.
 

“Perubahan persempadanan tersebut amat tidak munasabah daripada segi  geografi dan demografinya. Tetapi hasilnya Najib sendiri yang hanya menang tipis 241 undi pada PRU 1999, menang besar pada PRU 2004,” tegas 
Setiausaha Badan Perhubungan PAS Pahang, Roslan Zainal.

Tambahnya, jika proses persempadanan semula yang dilakukan setiap 8 tahun sekali itu tidak diberi perhatian, tafsiran ramai akan tetap mengatakan SPR boleh dipergunakan untuk kepentingan parti pemerintah.
 

“Sebab itu negeri-negeri yang dikuasai PAS dan kawasan majoriti besar berpengundi Melayu tidak mendapat tambahan kerusi parlimen,” tambahnya.


Beliau berkata demikian sebagai mengulas laporan media hari ini yang memetik Najib komited menangani isu pengundi hantu menjelang Pilihan Raya Umum ke-13 dan memastikan SPR melakukan 
transformasi pilihan raya.

Roslan berkata, Najib dan SPR juga mesti komited untuk mendaftarkan pengundi secara automatik apabila cukup syarat seseorang warganegara supaya nama pengundi tidak dimanupulasi.
 

“Kita mendakwa mempunyai sistem Mykad tercanggih di dunia, jadi mengapa tak boleh daftar warganegara sebagai pengundi secara automatik?
 

“Kita cadang ia dilaksanakan, cuma pameran untuk semakan dan bantahan setiap suku tahun itu dikekalkan bagi 'check and balance',” katanya. - harakahdaily

0 comments:

Post a Comment